En aquesta segon entrada sobre l'eixida realitzada per conéixer la València medieval i els escriptors valencians apareixen diversos resums breus realitzats per alumnes de 3r C, concretament, Iris Jiménez, Eva Mir i Jose Maria Valles.
El departament de Valencià va organitzar el dia 18 de maig de 2011 una excursió per València, era un recorregut pels principals monuments o edificis de la València medieval.
Començàrem el recorregut visitant l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània. Aquell edifici estava construit damunt de l’antiga muralla àrab, el sòl era de cristall per a que nosaltres veiérem les ruïnes de la muralla. També ens van recitar les guies de la ruta un poema en àrab d’Ibn Kafaja.
Tots els alumnes vam pujar per les escales de l’edifici fins al terrat, des d’allí es podía veure el Micalet (el campanar de la Catedral de València més conegut pel nom del Torre del Micalet), el sostre del Mercat Central (és una construcció d'estil modernista, combina el metall, les cúpules, el vidre, les columnes, al record gòtic del Modernisme, com si d'una catedral del comerç es tractara, combinant molt bé amb la veïna Llotja dels Mercaders). En el centre de l'edifici s'aprecia una gran cúpula coronada per una penell (dispositiu generalment metàl·lic, instal·lat habitualment sobre una teulada o un lloc elevat).
L’església de Sant Joan: És una dels esglésies mes antigues de la ciutat de València, situada enfront de la Llotja de la Seda i al costat del Mercat Central. En l'actualitat l'església és troba en fase de restauració.
Les torres de Quart: Són un parell de torres, que formaven part de la muralla medieval que envoltava el nucli antic de la ciutat de València, la funció del qual era defensar la ciutat.
En primer lloc, vam anar a la Llotja de València: Edifici gòtic de la ciutat de València, destinat a Llotja de contractació dels mercaders valencians.Allí vam llegir un fragment denominat ‘Elogi dels diners’ d’Anselm Turmeda, i vam visitar la sala del Consolat de Mar (sala daurada).
A continuació, férem una parada en el carrer de la part darrera de la Llotja a veure la Casa de Jaume Roig i ens van llegir un fragment de L’Espill i el Vita Christi de Sor Isabel de Villena.
Seguidament visitàrem l’església de Sant Nicolau, segons la llegenda del Miracle de l’atovó, un dona va donar a llum un atovó, però després d’anar a resar a l’església, l’atovó es transformà en un xiquet. Per aquest motiu, la dona va pagar amb diners la porta, només amb la condició que reflectir el seu miracle tallant una rajola. En la façana d’un dels costats d’aquesta església apareix pintat en uns taulells la profecia de Sant Vicent.
Més tard, vam anar a un Palau de cavallers, allí ens llegiren un fragment del Tirant lo Blanc, aprofitant que Joanot Martorell, el seu autor, va viure en aquell carrer. La penúltima parada del nostre recorregut va ser la Catedral de València, on els guies ens van llegir part d’un poema d’Ausiàs March.
Per últim, vam visitar les Torres de Serrans. Es tracta d’una de les dotze portes que custodiaven l'antiga muralla de la Ciutat de València. Allí va finalitzar la nostra ruta literària.
Iris Jiménez Orts 3rESO-C
El dimecres dihuit de maig, els alumnes de tercer curs vam anar a València d’excursió.
Vam arribar més o menys a les deu. Cadascú va anar on va voler i a les onze i mitja ens vam reunir tots al costat de la Llotja.
De primer, vam anar a “l’Octubre Centre de Cultura Contemporània”, on vam conéixer als nostres guies.
Allí ens van explicar el que anàvem a visitar. Vam pujar al terrat des d’on vam poder veure les vistes del Micalet, el sostre del Mercat central, l’església dels Sants Joans i les torres de Quart. Després vam baixar al sotarrani on estaven les restes de la muralla àrab, on ens van llegir un poema àrab d’Ibn Kafaja, un poeta àrab que residí a València.
Després vam anar a la Llotja, on vam veure la creació d’un arquitecte que va fer la decoració amb un estil eròtic, com crítica a la societat. Dins de la Llotja vam veure totes les escultures, parets i la resta de la decoració i ens van llegir un fragment d’Anselm Turmeda, “Elogi dels Diners”. Vam visitar la sala del Consolat de mar, la sala daurada, on ens van explicar la història d’eixa sala.
Al davant de la casa de Jaume Roig ens va recitar una lectura de L’espill i altra del Vita Cristi, de Sor Isabel de Villena.
Quan va començar a ploure, vam anar a l’església de Sant Nicolau i ens van contar un dels miracles de Sant Vicent.
A la porta del Palau dels Cavallers, van interpretar-nos un fragment de Tirant lo Blanch de Joan Martorell.
Els guíes, per últim, ens van portar a veure la Catedral de València i ens van llegir un poema d’Ausiàs March. Ens vam acomiadar d’ells i vam veure per fora les torres de Serrans.
M’ ha agradat molt l’excursió, ha sigut molt interessant i hem aprés molt.
Eva Mir Piqueras 3r C
El dimarts 18 de maig de 2011 vam anar a València a realitzar una ruta literària medieval per la ciutat.
Quan vam arribar vam anar a l´ Octubre Centre de Cultura Contemporàni on dos guies turístics ens van explicar unes coses, van anar al terrat de l´edifici i van veure el sostre del Mercat Central on havia una cotorra que simbolizava que la gent parlava molt.També van veure l´esgésia de Sant Joan i les Torres de Quart al fons; després ens van explicar el miracle.Quan van baixar van anar al sobterrani van veure la muralla arab i ens van llegir un poema en àrab “d´Ibn Khafaja”.
Quan van eixir del centre van anar a la Llotja alli ens van llegir un fragment de Elogi dels diners “d´Anselm Turmeda”; tambe visitàrem la sala del Consolat de mar(sala daurada).
Després van anar a la casa de Jaume Roig i ens van llegir “ l´espill” i “el Vita Cristi” de sor Isabel de Villena.També vam veure l´església se Sant Nicolau; ens van contar el miracle de Sant Vicent .
Quan van arribar al palau dels cavallers ens van parlar de Tirant lo Blanch i de Joanot Martorell,després van passar per la catedral de Valenci i ens van parar a la porta de l´església on estaba la tomba d´ Ausiàs March ahí ens van contar un poema seu.
Quan ja anaven cap l´autobús van veure les Torre de Serrans.
JOSE MARIA VALLES LOPEZ 3r C
7 comentaris:
que bonic que queden les redaccions a aquest blog. la meua també hauria quedat molt bonica però si sóc una despistada no és culpa meua... o si?
una abraçada
Aquesta redacció m'ha agradat molt perquè és del meu amic, esta molt be escrita.
Aquesta excursio a sigut molt entretinguda i me a agradat molt! Molt be la redaccioq
MA GUSTAT
Quee boniic!
Publica un comentari a l'entrada