ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

dimecres, 25 d’abril del 2012

Un altre 25 d'abril

En el dia de hui recordem la trista Batalla que tingué lloc a la ciutat d'Almansa (Albacete) el 25 d'abril de 1707. Tot començà quan morí sense descendència Carles II el 1700. Aquest fet obrí un conflicte successori entre l'arxiduc Carles d'Àustria i Felip d'Anjou, membre de la família reial francesa.
La Guerra de Sucessió que els va enfrontar acabà el 1715 amb la victòria del pretendent francés, que fou coronat amb el nom de Felip V de Borbó i que instaurà una monarquia despòtica fortament centralitzada.
El pretendent austracista trobà suport en la Corona d'Aragó, sobretot en les classes populars que s'anomenaven "maulets" i que confiaven en el fet que els alliberaria de la pressió senyorial que patien. No obstant això, també hi hagué partidaris de Felip que s'anomenaven "botiflers".
La Batalla d'Almansa i la caiguda de Xàtiva, entre altres coses, facilitaren l'annexió del Regne de València al de Castella. Posteriorment caigué Barcelona l'11 de setembre de 1714 i Mallorca, a mitjan 1715.

La conseqüència política directa de la derrota fou l'abolició dels Furs, és a dir, la desaparició del règim jurídic propi per mitjà de la instauració del Decret de Nova Planta i l'anul·lació de les institucions d'autogovern: Corts, Generalitat...
En l'aspecte sociolingüístic, el català és l'única llengua de la vida diària fins a ben entrat el segle XIX, a excepció dels funcionaris forans i la minoria il·lustrada que resideix en el nostre territori. La major part de la població era analfabeta i no entenia ni parlava una altra llengua que no fóra el català. En aquest sentit, la castellanització fou progressiva i es consolida perquè el castellà guanya terreny (organismes oficials, literatura, ensenyament...) i la llengua del poble queda reduïda a usos familiars, tot i que s'han trobat nombrosos dietaris, llibres de memòries, etc  en què empraren el català.

Arran de la guerra es consolidà la incorporació de la Catalunya Nord a França i Menorca passà a mans angleses pel Tractat d'Utrech. En canvi, l'Alguer fou cedida a la casa de Savoia pel Tractat de Londres.

El pròxim dissabte, 28 d'abril, es realitzarà la tradicional manifestació a València que organitza ACPV per tal de commemorar els esdeveniments que ocorregueren arran de la implantació del Decret de Nova Planta.
A continuació, es pot escoltar la cançó "Romanç de cec" del grup Al Tall que parla dels fets mencionats anteriorment. Després, es troba la cançó "Tres segles" dels Obrint Pas que també recorda aquestos fets.