ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

dissabte, 10 de desembre del 2011

Els malnoms dels Carabassots

La utilització de malnoms per a anomenar els individus és molt antiga. Per tal de diferenciar els membres d'una mateixa col·lectivitat no són suficients ni els noms ni els cognoms perquè sovint es repeteixen. Cal identificar l'individu o la família per un malnom que assenyale les diferències. I en moltes ocasions, aquest mot s'hereta de pares a fills i d'avis a néts.
No sempre els malnoms són ofensius, sinó que allò que pretenen és destacar una qualitat o una característica definitòria de l'individu. Molts se senten orgullosos d'anomenar-se així i uns pocs demostren el seu malestar en escoltar la paraula pels qual se'ls identifica. Però un fet és cert, tothom coneix el seu malnom.

Convé assenyalar que molts dels actuals malnoms de Guadassuar es troben castellanitzats o en un procés de variació molt gran respecte a l'original. He intentat agrupar-los per tal de comprovar l'orginalitat dels carabassots a l'hora d'anomenar els seus veïns i la tasca ha estat complicada. Conéixer el significat del malnom és difícil perquè, de vegades, ni les mateixes persones saben el motiu o l'explicació. Així que l'agrupació és la següent:
Tenen relació amb els oficis: la Sastra, Felipe el Pintor, l'Ordinari, el Sabater, Pepe el Ferra(d)or, el Tintorer, el Coheter, Machí el Policia, Paco el Bomber, Rafaelito el Jutge, Ximo el Carter(o), el Sega(d)or, el Relonger (rellotger), el Basurero, el Porcater, (a)Potecari, el metge Anyó, etc.

Segons el seu origen: el Cullerot (Cullera), el Manyo, el Manxego, el Català, el Gavatxo, el Francés, el Carletí (Carlet), Boriol,-a (Borriol), el Roscà, el Navarrasino (Navarrés), el Madrileny(o), l'Americà, etc.

Les característiques físiques han aportat un grapat de malnoms: Gepa, el Mut, Mitja orella, Carmeta la Coixeta, el Rubio, el Blanco, el Moreno, Pepe Ràdar (per les orelles), Pusterolera, el Sord,  Pepa la Gran, Paco l'Alt, Galta grossa, Pèl de tatxa,  Pepe el Pelat, el Xato, la Xata, el Gros, la Gorda,  Grenya, Monyo arreu, el tio Manetes, el Grande, Panxa cula, Facundo Bigot, Grenya,  etc.

Els animals també han servit per a denominar a part de la població: Tigre, Rata, Besugo, Xuso Mona, Moneta, Lorito, el Gallo, Moixa, el Porquet, el Cerdito, Sepieta, Caragol, Pelicano, Quique Buho, el Pollo, Ximo Conill, Conejo, Piranya, Colom, Gallineta, el Pato, Sardina, etc.

S'han emprat  alguns personatges famosos:  Tarzan, Maedéu (Mare de Déu), Romay, Arma letal, el Titi, Piranya, etc.

Les fruites i les verdures també han cedit diversos malnoms: Ximo Pera, Dani Ceba, el Nap, Garrofo, Bresquilla, Pepe Poma...

Colors: el Blau, la Blava, el Rubio, el Blanco, la Blanca, la Verda, el Roig ...

El camp que denomine dels "objectes o coses" és ben ample: Cordell, Caena (Cadena), Botifarra, Palla, Lluna, Bandera, Tambor, Pulsera (o), Canoncillos (Calçotets), Maria la Corretja, Butxaca, el Rabo, el tio Cadira,  Macarró, Poleo (Poliol), Xinxeta, Cervesa, Flor, Tambor, Pallissa, etc.

Els diminutius serveixen per a assenyalar els següents malnoms: Garrofet, Ratita, Moneta, Lorito, Enriquito Tremolí, l'Abuelet,  Puntilleta, Pepe el Bobet, Pastorillo, Xurret, Vidrioleta, el Roget, Navaixeta, Isabelín, el Patxet, Gallineta, la Perreta, Pepe Poalets, Xorret, etc.

Augmentatius: Agostinot, Felipot o Ceverona.

Les abreviacions de cognoms també s'han utilitzat: Casti (Castillo), Oli (Oliver), Xiri (Xirivella), Ibi (Ibiza)...

D'altres malnoms que la seua classificació en els apartats anteriors resulta difícil són els següents: Bojo, Boges, Gatillero, Piu de Ferro, Afaita Gats, Borinot, Trompó, Monaes, Paco l'Ampastrador (e), Ximo cap torrat, el Bessó, Belloca, Tragante, Cara guapa, Cara vaca, Toni Dòlar, Brigo, Xic Valent, Ximo Gofa, Putxero,  l'Herbero,  Gola Pato, la Palàcia, Farruca, Nasaro, Bossa, les Caleses,  Caga blat, el Dur, Morrero,  Redó, Pinorro, Cabota(d)es, la Macària, Pelailla, l'Elèctric, Xarpa, les Tomases, Calero, el Pansó, Campano,  Nayo, Quicaco, Decoroso, Frenaes, Bigòrnia, Bèrnia, el Bollo, el Bollero, la Fotja, Belloca, Rapú, Sarpes, Llanda, Turreles,  Ciril·lo, les Polònies, Calamoca, Susi Paranoies, Simarra, el tio Xova, el Xilo (Gilo), Barili, Paella, Paco Carretera... 

També m'agradaria dir que als habitants de Guadassuar ens coneixen per Carabassots. Per què? No ho puc assegurar però es pot imaginar fàcilment que el malnom pel qual coneixen als guadassuarencs té relació amb les carabasses. A més, existeixen d'altres malnoms als diversos pobles veïns com, per exemple, els diguem Toputs als d'Algemesí, Roscans als de l'Alcúdia, els d'Alzira són Raboses, els de Carlet Lleganyosos, Raters són els d'Alberic, etc. Altres ciutats que tenen malnoms coneguts són Xàtiva i Cocentaina que són denominats com a socarrats, els de Gandia són pixavins, els habitants de València mig ouets o els Castelló de la Plana orelluts.

8 comentaris:

JJ ha dit...

Com sempre, un article molt interessant i curiós.

Secretari ha dit...

Molt interessant Raül. Tinc per casa un estudi molt paregut sobre els malnoms a Sagunt. L'estudiós de torn el titula "els sobrenoms de SAgunt". Ja te'l deixaré perquè és fenomenal i segur que t'agrada. Breu i intens. Per cert, estaria bé que dedicares una entrada exclusiva al malnom "carabassots". Potser no ve de carabassa, potser és una metàfora, no ho sé. En qualsevol cas, molt interessant. Per cert, això de Carlet, que segons dius són lleganyosos, és perquè treballaven amb l'espart? He sentit a dir que en un poble de La Plana, La Vilavella, també eren coneguts així i en el seu cas sí que era per això. Una broma: t'has oblidat de referir el fet que a Guadassuar el coneixen també com el "Pequeño Vaticano".

rabalimu ha dit...

Estimat Raül
fantàstic de nou, ets un treballador incansable. Veig que hi ha classificacions molt interessants però la filiació musical no la contemples? un vell conegut meu era Juanlu "el rocker" i era de Guadassuar.
Carabassots potser perquè salvant alguna excepció a l'escola s'emportàveu moltes carabasses? timologia al canto.

Anònim ha dit...

Hola, raül. Molt interessant l'article últim. A Algemesí, fa anys es publicà un estudi amb un grapat de malnoms d'ací. Per cert, perquè a vos diuen també "el pequeño Vaticano"? Vinga, endavant.

Raül Ibiza i Pujades ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris i, sobretot, pels suggeriments quant a l'etimologia "Carabassots". Ho hauré d'investigar però, a hores d'ara, em trobe perdut.
Pel que fa a "pequeño Vaticano", que us ha fet gràcia, pense que té relació amb Algemesí, ciutat on les esglésies i els kikos apareixen per tot arreu, jejeje.
Ara bé, Guadassuar sempre ha celebrat amb entusiasme totes les festes religioses locals. Pot ser, siga aquest el motiu

Anònim ha dit...

Te falten els següents: Ximo de la noche, el malo, el bueno ,el Feo, Happy, Funny, Farina, Coronel, Casalla, El foguerero, El Negre, Maua, Super, Cuper, La quesa, La briga, Matarife, Calata, Beni, Mases, Marto, Porompo, Gon, Arti, Navel, Furia, El nene, Forever, Veu da radio, Paco el churro, Boro tarao, El Pacho, Carasa, Cap de tele, Mig cabet, Datil, Cap de nina, Maldats, Naranjito, Bomberet, El peinao, Cella seguida, Llagrimal, El bato, Les petites, putrixu, Paco l'alt,La patata, pastrana, El pistolero, El salao, Patilla, Piwi, Llepa figues, El chapu, Calabera coqui, Miñeñe, Marcos Brutus, El roig de navaixes, Paco catarroxa, El chino, Guitarra, La polla, Pepe el perillos, Manolo cuidao cuidao, El loco del musical, Rochano, Tabaco, Maria la coixeta, La tia virgen, Alto en nombre de dios, El cobra, Maranyentera, Carlos Pascualeta, La tomb raider, Cervesa, Caparra, Perea, El tio dolç, Anguila, Litrona, Arandela, El solitario, Boilets, El tio, Pepiolo, Vena, Chupachup, Bensill, Els bessons, Xaua, Manolo mocaor, Meison, El nazi, J. la puta, Ximo dumenges, Caena, Pel de chulla, Nicolas cage, Les Marines, Pepe huevo, Lucia la piedra, Vicent cara ampla, Wiskets, Nordic, El legionario, Jesusito, Quintana, Piu d'or, Xap, Vicent Fanteta, Vicent Mague, Colomineta, El tio Peris, Jabali, Pucholet, El montortalero, Luis el madrileño, Llebra, Vifuent vicentardo, Rantella, El nano, El arrosero, Paco el rei, Bandera, Españeta, Tejero, Toni el maestrico, El tio mascarell, Calavereta, Oracies, Molinero, Els canaris, Oristeles, Carxut, El gotera, Banana, Girafa, Tomate, joshua el cordell, Term, Tarieta, Galta grosa, Joc, Jofo, Jose el loco, Plasa, Xupi, La gata, Torero, El toro, mikel jackson, Rio, Villanova, Xona, Pepe rosqui, El lejiero, Xafer, Larry, El paton, La billy, Polanco, Reque, Miguel quinto, Gosti cameta, Maera, La basilia, Laura albufera, Dani fantasia, El abanderao, La pitona, La balona, Paco paes, Pascual el del capri, Xeni, Alicata, Balo, La pechu, Cabota, La chufa, Jusep pereta, Goti pipa, El patero, La tarzana, Efi, Tine, Cani, El soto, Pepe torra, Guanxo lagarto, Volanti, Mafia, Napia, charli, Pepe bony, Ximo retoret, Encarnita la comadrona, Portacreua, Chincheta farta, Pepe jou, El folco, El grande, Talego, Alba la pelos, Banca, Enrique amelia, Bomba, Aspirina, Gori, Paco soria, El castanyo, penya, Tambor, Panso, Juana la loca, La pachanga, El Sego, El Segonero, Kika, Mig ou, Vota valles, La teti,Laura la barbi, yoyer, vileta, Nacio el del aigua, La paquera, Maria la pilota, El sucrer, El groc, El sarso, Granero, Bini, San agustin, Quique boleta, Sis pesetes, Colom, Marigel,David Parides, Celestino el canero, La perlita, Pelicano, Yeyo, Sento botons, El soret, El bonico, Maxim minim, Profident, El alcalano, Purito, Puro, La esportinera, Octavio, El perro, La panoxa, La llomello, La visca, La gorda, La flaca, Jordi el del mosset, El pistolero, La familia drap, El persianero, Carrillo, Cogoll, Tramus, El gallego, Quique cabra, Baltaro, Vicent la wela, La rodrigez , Cotonet, Escama, El gastante, Caseli, La corretja, Bosina, El tio Bala pataetes, La remigia, La wapa, La pota, monyo arreu, Oreja, Agus 29, Chiper, Joaqui la Jota, Panxa fresca, El coco, Machete, Mario castanyeta, Sombra de derrotada, Prosiquito...

Raül Ibiza i Pujades ha dit...

Moltíssimes gràcies per l'aportació perquè afegeixes alguns malnoms que havia oblidat o que desconeixia.
Això sí, tinc un llistat extens dels nostres malnoms. Però ací he tractat els sobrenoms des d'un punt de vista semàntic i he intentat agrupar-los. A més, tenim molts malnoms en castellà que he deixat de banda.
De totes formes em compromet a fer una nova entrada més completa sobre el tema en el bloc.

Anònim ha dit...

Calero ve de la gent q treballava a les cales a la temporada de primavera a la tardor. A l'hivern alimentaven ramats que soltaven a pasturar a la primavera.

Rojanos ve de gent castanya de cabells q quan venia juny el sol els enrogeix els cabells. familia de tradicio agricola.