ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

dijous, 27 d’octubre del 2011

Una llengua que camina

Fa unes setmanes que TV3 va emetre el documental  "Una llengua que camina" amb motiu de la Diada Nacional del País Valencià, el 9 d'octubre. En aquest treball es mostra l'estat de salut del valencià a partir de cinc persones de diferents àmbits socials, professionals i geogràfics que participaren en les celebracions dels 25 anys de Trobades d'Escoles en Valencià a la diada del 2010.
Es tracta d'un reportatge ben fet que mostra sense enganys ni manipulacions la situació real del valencià a les comarques castellonenques, valencianes i alacantines segons cinc persones. Els protagonistes són Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas; Diego Gómez, mestre i president d'Escola Valenciana; Gerard Pitarch, metge de Castelló de la Plana que fou escolaritzat en la línia en valencià; Dariana Roza, d'origen romanés que aprengué la nostra llengua i que col·labora com a Voluntària lingüística  i  Mar Iglesias, periodista i professora universitària que viu a Alacant, que ens ensenya que viure i expressar-se en valencià és possible en aquella ciutat.

El documental ofereix el punt de vista d'aquests cinc personatges al llarg del seu quefer diari i com els cinc fan ús de la llengua pròpia en la vida familiar i laboral. No són herois perquè hagen utilitzat la llengua per a l'àmbit laboral: la música, la medicina o el periodisme. La llengua està ben viva arreu del País, tot i que en ocasions els valencianoparlants l'oculten en les seues manifestacions diàries o manifesten autoodi perquè no la transmeten als seus fills. Per això, caldria estar ben conscienciats i ser fidels a la llengua. Perquè la llengua tinga una millor salut sols falta que part de la societat canvie l'actitud.
La llengua, per tant, no està en perill d'extinció com afirmen alguns, doncs som molts els parlants. Ara bé, estem en una situació de conflicte lingüístic majoritàriament amb el castellà i en alguns àmbits amb l'anglés que cal corregir. En aquest sentit, caldrà que les institucions públiques treballen per la normalització d'una forma més real.

Aquest reportatge també té la intenció de críticar l'actitud dels nostres governants que intenten eliminar les línies d'aprenentatge en valencià per afavorir l'ensenyament del castellà i de l'anglés. És a dir, quan encara no està consolidat el bilingüisme perquè no s'han aplicat les lleis, almenys en educació, ara pretenen fer-nos trilingües sense donar-nos millors mitjans.
A més, voldria afegir que aquest reportatge no s'ha pogut veure al País Valencià lliurement a causa de la censura. Desitge que les coses canvien ja.

La durada del vídeo és de 56 minuts. I el seu enllaç és el següent:

http://www.tv3.cat/videos/3741690


A continuació podeu escoltar la cançó dels Obrint Pas que es titula "Al país de l'Olivera" i que s'escolta al llarg del documental.