Segons la historiografia, sembla que l'ocupació cristiana de les terres situades al sud del cap i casal es va produir entre 1238 i 1240, quan Jaume I ocupà els territoris estesos pel marge esquerre del riu Xúquer. I no fou una feina fàcil, doncs hi hagueren nombroses disputes com ja s'ha indicat en l'apunt anterior, arran d'unes dissensions produïdes entre cristians i musulmans per l'ocupació violenta per part dels primers de les terres dels segons.
A partir de 1247 es produeixen les primeres expulsions documentades de musulmans a la Ribera, a causa de les pressions dels cristians per ocupar les millors terres. I la tensió existent no s'aturà en aquest moment sinó que es perllongà fins al 1609, data en la qual foren expulsats definitivament els àrabs.
La carta de poblament de Guadassuar és de 1270 quan aquestes terres foren ocupades per navarresos, aragonesos i catalans. L'anàlisi dels cognoms indica, en la majoria dels casos, la seua procedència.
A continuació es pot llegir el document traduït de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Reial Cancelleria en què Jaume I atorga part de les terres a les 39 famílies instal·lades:
València, 12 d'agost del 1270
"Dóna als hòmens de Guadassar, alqueria d'Alzira, tres jovades de terra, franques, sobre la séquia nova d'Alzira, sumant-hi les que ja hi posseïen, a l'alqueria de Guadassuar, terme d'Alzira, amb l'obligació de residir-hi, no vendre les terres en deu anys i complir amb les mateixes obligacions que els altres veïns d'Alzira.
Donem i concedim a vosaltres, Pere Martineç d'Olit, Eiximén Navarro, Pere Larraga, Pere Cucalon, Martí de Tudela, Bete muller del que fou Joan d'Albalat, Berenguer Valls, Ferran de Vall, Martí d'Olit, Pasqual de la Raga, Berenguer de Pax, Vicent del Puig, Joan Pere d'Olit, Guillem Esteve d'Almenar, Domènec de Terol, Goda muller del que fou Eiximen d'Olit, Joan de Tafalla, Domènec d'Olit, Garcia Sanç del Vall d'Enzebro, Guillem de Viacamps, Menga Sanç filla del que fou Enyec Navarro, Arnau de la Raga, Joan de Galm Sanç, Maria muller del que fou Llop d'Oteiza, Esteve de Calant, Vicent de la Raga, Gil d'Olit, Maria muller del que fou Ferran d'Olit, Pere Girona, Joan d'Olit, Esteve de Sagua, Sanç Vela i Domènec Gascó, habitadors de Guadassuar, alqueria d'Alzira...".
Com ha analitzat J. Enric Mut a L'organització del territori després de la conquesta. El cas de Guadassuar la majoria dels pobladors provenien de Navarra (23 famílies), de Catalunya (9 famílies), d'Aragó (5 famílies) i les dos famílies restants eren Gascó i Vela.
Ara bé, la repoblació fou un procés llarg que abastà diversos segles i que fou molt dinàmica ja que entre 1270 i 1612, predominen els cognoms de l'àrea lleidatana que es refereixen a poblacions o noms de lloc d'aquest indret com, per exemple, Almenar, Alòs, Balaguer, Bellvís, Canyelles, Garrigues, Isona, Tàrrega o Vinyoles. A més a més, tenen relació amb la resta de Catalunya els Avellà, Badia, Barberà, Cardó, Martorell, Prades, Ribes, Ridaura, Rosselló, Salses, Tortosa i Vendrell. En canvi, de l'Aragó són els Albalat, Alcanyís, Aragonés, Daroca, Monçó (Montsó), Terol i Osca/Hosca.
Aquest fet indica que de la inicial majoria navarresa es passà a una aclapadora presència de pobladors catalans.
En el pròxim apunt es presentarà un llistat dels cognoms d'origen català que cediren els nous pobladors entre 1270 i 1592 i que encara es conserven vius al poble.
4 comentaris:
Hola Raül, sóc el germà de V. Alòs. Enhorabona per l'article. Creïa que era l´única persona a qui li interessaven aquestes coses. Espere la pròxima entrega.
Hola Carlos:
Gràcies per seguir el bloc.
El meu germà em comentà fa un temps que estaves buscant informació sobre el poble, les partides, etc. L'has trobada?
Almenys ara ja sé qui és carliste, jejeje
Una forta abraçada
Estava buscant-la perquè sempre he tingut interés, buscant en internet vaig trobar el teu nom i per això em vaig interessar. Quan vaja al poble aniré a la biblioteca.
Segueix amb aquets articles, són molt interessants.
Una abraçada, salut !
Carlos:
Estigues atent perquè tinc quasi enllestit més articles sobre les troballes d'una necròpoli antiga de l'alqueria Benirabea, arran d'uns moviments de terres efectuades en el nou polígon industrial entre Alzira i Guada. A més, he recollit més informació sobre els cognoms guadassuarencs medievals.
Ara em cal un poc de temps lliure per a publicar-ho.
Una abraçada!!!!
R.
Publica un comentari a l'entrada