ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

dissabte, 25 de febrer del 2012

Trau la llengua? Ja no la trauen

Des de fa tres setmanes que Canal 9 ha deixat d'emetre capítols nous d'un dels programes de més qualitat i major audiència de tot l'ens. Es tracta del programa presentat per Eugeni Alemany, Trau la llengua, que copia el format d'aquell programa anomenat Caçador de paraules que ens oferia TV3.
Els directius del canal han decidit repetir els capítols ja emesos la temporada anterior perquè la productora, a hores d'ara, encara té pendents els pagaments de tots els capítols des de l'any passat i s'ha negat a cedir els nous gratuïtament. Per tant, haurem d'agrair al govern blavencià la seua incompetència en la gestió econòmica dels fons públics que ha provocat no tindre ni un quinzet, entre d'altres, per a pagar el programa.

Segons les dades existents de la seua última emissió, Trau la llengua tingué una quota d'espectadors del 14%, és a dir, que el veieren més de 390 000 persones. Sens dubte són unes bones xifres si tenim en compte els índexs d'altres programes i la resta de programetes i femerades que Canal 9 ens ofereix com, per exemple,  Gormandia, El poble del costat, De temporada, les notícies irreals dels Notícies 9, les pel·lícules en castellà de l'any de la picor, debats en què es pensa i s'afirma el mateix, etc. Sols es pot salvar de la foguera Medi Ambient i diversos reportatges i/o documentals realitzats al llarg dels  més de 20 anys d'existència.
Però clar, Trau la llengua és un programa en què el fil conductor és el valencià. Això de parlar sobre la nostra llengua no interessa. I realment Eugeni i el seu equip explicaven conceptes  lingüístics de forma senzilla: l'etimologia de les paraules, és a dir, dels seus orígens  i de la seua evolució al llarg del temps, alhora que es tractava la dialectologia, vull dir, que s'escoltaven els diferents trets dialectals d'arreu del País, o bé els entrevistats intentaven prounciar els embarbussaments o travallengües, a cada programa es parlava d'un camp semàntic: l'esport, el joguet, el camp, la pesca... i es recordava part del lèxic que s'està oblidant.


Estic decebut, estic indignat. Es dediquen milions per a l'AVE, per a l'aeoport de Castelló, per a Terra Mítica, per a la Ciutat de la Llum o de la foscor, per al Nou Mestalla, per als grans esdeveniments amb què ens hem omplit la boca: Fórmula 1, Copa Amèrica, Volvo Ocean Race, Hípica, Tennis... Hi ha diners per a Brugal, EMARSA, Gürtel i el Bigotes, per a les buxtaques dels caps de la Conselleria de Benestar Socialetc.
Ara bé, un poc de cultura pròpìa ofega els nostres malmesos pressupostos. És trist, massa trist.

2 comentaris:

Secretari ha dit...

Xe Raül, no et faces mala sang i preocupat pel que realment et valga la pena. Canal 9 dóna potera i sempre en donarà. I t'ho dic perquè jo mateix he dedicat ja molts capítols en el meu www.costumaridurba.blogspot.com, a l'ens en qüestió. Estan tots agrupats sota l'etiqueta boicot a Canal 9. Amb això t'ho dic tot.

Raül Ibiza i Pujades ha dit...

Amic Sergi, sols volia pronunciar-me al voltant de la retirada del programa. Ja veus que quan em pose a escriue em bull massa la sang.
Ahhh, a veure quin dia quedem per veure una partida.