ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

dimecres, 25 de maig del 2011

Commemoració de la Batalla d'Almansa

El departament de Valencià i uns 40 alumnes de 4t d'ESO de l'institut Fernando III d'Aiora visitaren la ciutat d'Almansa el passat 8 d'abril per tal de commemorar el 304 aniversari de la desfeta ocorreguda en la Guerra de Successió.

Tot va començar quan Carles II de Castella morí sense descendència el 1700. Aleshores dos pretendents lluitaren per aconseguir el tro. D'una banda Carles d'Àustria i per l'altra Felip d'Anjou, conegut posteriorment com a Felip V, primer Borbó a la península.

El conflicte bèl·lic s'estengué fins a la planura d'Almansa un dijous 25 d'abril de 1707 quan l'exèrcit aliat estava preparat amb 16000 hòmens procedents d'Anglaterra, Holanda, Portugal i Alemanya. En l'altre front, les tropes borbòniques formades per 12000 cavallers francesos i espanyols.
Però les tropes de l'Arxiduc Carles d'Àustria foren derrotades. La victòria permeté els felipistes ocupar València, Catalunya i Aragó. A més, es suprimiren els Furs, es crearen els decrets de Nova Planta i es perseguí la llengua autòctona.


La batalla està representada per l'anterior quadre que, actualment, es troba a la seu de les Corts valencianes, l'anomenat Palau de Benicarló.
Una dada important de la guerra és que Xàtiva fou incendiada per mantenir-se fidel a Carles II i, més tard, li canviaren el seu nom pel de San Felipe "por justo derecho de conquista". Per això, els anomenen socarrats.Així doncs, la visita s'inicià en el castell que es troba al damunt d'un gran penyó als afores de la ciutat. L'origen del castell és àrab però els cristians ja s'encarregaren en l'època medieval de millorar-lo. La reconstrucció es perllongà fins el segle XV, època en què Almansa pertanyia al marquesat de Villena.
En la següent imatge es pot comprovar la barbacana d'accés que s'utlitzava com a sistema defensiu. Després apareixen més fotografies que demostren la majestuositat del castell i com els alumnes es passegen per l'interior.










El recorregut continuà per la ciutat fins arribar al Centro de investigación y documentación d'Almansa on es visionà un vídeo sobre els aspectes històrics i polítics de la Batalla. Tanmateix, mancaren els aspectes lingüístics de la desfeta. Però cal recordar on estàvem i la importància que li donen a la nostra llengua.
La casa que apareix en la següent imatge s'anomena Casa de los Enríquez de Navarra. Es tracta d'un palau civil construït en el segle XVII. Los Enríquez de Navarra, cavallers de Santiago i Montesa, posseeixen el títol d'Alcaides perpetus del castell d'Almansa des de 1624.


És cert que Almansa també té la casa dels marquesos de Montortal, un altre palau civil de finals del segle XVII. En aquesta ocasió no hi ha imatges.

Convé destacar un altre edifici singular de la ciutat. L'Ajuntament d'Almansa que es coneix pel nom de Casa Grande, encara que és el palau dels Comtes de Cirat, capital de l'Alt Millars, ha passat per diverses mans al llarg de la història. El primer propietari fou Alonso de Pina, tot i que des del segle XV es troba documentada la família Ximén de Pina. El 1793 pertanyia al Comte de Cirat, Miguel Català i Calatayud, i posteriorment passà la propietat als marquesos de Montortal.
L'activitat va concloure en les escales d'accés al castell amb la lectura de diversos poemes que tracten els fets ocorreguts a Almansa. Es llegiren dos poemes de Vicent Andrés Estellés que parlen sobre la crema de Xàtiva, un de Bernat Artola anomenat "Llengües" i d'altre de Joan Valls que porta per títol "Canvi de llengua". Mentre es llegien sonava de fons la guitarra d'Alba Rodrígues que tocava la cançó dels Obrint Pas "Clavades al cor" o popularment coneguda com a "Tres segles".






Quan la tècnica m'ho permeta penjaré els diversos vídeos que es van realitzar sobre la lectura dels poemes a càrrec dels alumnes i la cançó que es va cantar.

14 comentaris:

AK ha dit...

Raül, està molt bé la nova entrada del bloc però es Alba RodrigueS amb essa!, i tu demà me examines de s, ss, c, ç, tz...? ay ay

jajajaja

Raül Ibiza i Pujades ha dit...

Lamente l'errada. Ara jo ho he modificat. I desitge que hages utilizat bé les grafies en el control d'aquest matí.jejeje

ruben rubio ha dit...

me pareix molt malament que no ens hagen portat als alumnes de 1º

Anònim ha dit...

L'escursió va estar molt bé, les fotos estan genials però falta el vídeo de la cançó d'Obrint Pas. Caldría posar fotos de les pedres! jajaja Sóc Alba.

Rocío ha dit...

L'excursió va ser molt divertida, però ens deuries haver tret més dies per ahí que ens pegara l'aire. Gràcies per ser tan bon mestre, posa'ns un 10 a tots que som els teus alumnes preferits i que ho saps!

Andrea ha dit...

L´excursio va estar molt be y les fotos molt boniques.Tenim que repetir algun dia.

afri ha dit...

hola! :)

les fotografies son molts boniques, i tots salis molt preciosos.
feliz estiu per a tots

Andrea çRivas ha dit...

L'excursió va ser molt divertida, encara que feia molta calor. Ens riem moltíssim quan van robar unes quantes pedres del castell i quan cantem les cançons.

Anònim ha dit...

jo no vaig ser a l'excursió però vaig ser un altre any i m'agrade molt la història de la batalla d'Almansa,seguro que vosaltres vos ho vau passar molt bé.sóc ines

Pablo 4tA ha dit...

Respect a l'excursió, cal dir que ja anàvem amb el tema ja treballat, ja que el nostre queridísim professor Raül, va insistir en la importància de la Batalla D'Almansa, "Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança", va insistir Raül.
Tots havíem anat abans a Almansa i el coneixíem bé, però sempre es bó coneixer coses noves.
Destacar la casi caiguda de Raül, que poc més i ens quedem sense ell jaja

Andrea ha dit...

L' excursió em va semblar molt divertida i també va donar-nos molta informació sobre tot el que va ocórrer a la Batalla d' Almansa en el castell i en el Casco Antic de la ciutat.

Nerea ha dit...

L'excursió va ser divertida a pesar que feia molta calor,ens explicaren un poc tot això de la batalla, i desperquè nosaltres en classe ho treballaren més. Ha passat el curs molt ràpid.

cristina ha dit...

L' excursió va estar bé perquè van conéixer la història d' Almansa i tot el que va passar en la Guerra de Sucessió. L'únic que va ser un poc pessat però de totes formes va ser una nova i bona experiència.

Anònim ha dit...

hola raül
els fotos de léxcursió estan molt be i no vaig anar a esta excursió però vaig anar un altre any i em va agradar molt