ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

divendres, 2 de setembre del 2011

Centenari d'Enric Valor

Encara que amb un poc de retard m'agradaria recordar i homenatjar la figura d'Enric Valor perquè el passat 22 d'agost haguera complit cent anys. I malauradament aquest dia ha passat amb l'absència d'iniciatives oficials que el recordaren, a exepció de l'AVL, les Universitats i diversos ajuntaments. Què ha organitzat la Generalitat, la Conselleria d'Educació o Canal 9? La resposta és curta, barata i ben fàcil: no res.

El 13 de gener del 2000 va morir als 88 anys després d'una intensa vida¨dedicada a la nostra cultura.
En la següent imatge es poden veure alguns estudiants de  Filologia signant en el llibre de condolències (Rosa Clemente, Maite Mateo, Vanessa Forner, Neus Cabanes, Dani Civera i un servidor).


L'escriptor de Castalla va treballar en camps com ara la gramàtica, la lexicografia, la rondallística i la novel·la. En les obres de ficció recuperà de la memòria col·lectiva les nostres rondalles i, a més, rescatà paraules i expressions en desús i li donà al text un contingut literari normatiu alhora que mantingué la riquesa dialectal. Pense que sense la tasca de Valor, si més no, moltes rondalles i paraules s'hagueren oblidat.

A més, Enric Valor fou el mestre de mestres que s'encarregà de dotar de gramàtiques per a l'estudi del valencià en uns moments en què la preocupació per la nostra cultura era gran.
Conjuntament amb Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés formà part de la base per a la recuperació de la nostra llengua al llarg del segle XX.


En el pròxim vídeo, enregistrat l'any 1999, podeu escoltar-lo i contemplar la seua senzillesa.



Alguna de les activitats que s'han organitzat al llarg de l'any per commemorar la figura de Valor han estat el cd de Dani Miquel "Els barrets de Valor", Ovidi Twins que  presentà en la passada Fira del Llibre de València el seu últim llibREvistacedé i Vol de Núvol (constituït majoritàriament pels membres del grup de rap Rapsodes), que han adaptat i interpretat diverses de les rondalles en rap. En el següent vídeo es pot escoltar l'adaptació que han fet:


Com en el pròxim curs estaré treballant a Petrer, promet que pujaré a l'Alt de Guisop (entre Petrer i Castalla), des d'on es pot contemplar el paisatge que inspirà Valor en les seues novel·les. En aquest cim han estat uns 50 valorians i valorianes recordant la figura de l'escriptor castallut en el dia del seu centenari.
 
Gràcies a Enric Valor per haver estimat la llengua, la nostra llengua.