ELS TROBADORS I LES TROBAIRITZ

Espere i desitge que aprofiteu aquest espai reservat per a vosaltres. Es tracta d'un recurs que es troba en la xarxa i que us servirà per a aprofundir i entendre millor la nostra cultura. A mesura que s'endinseu en el bloc trobareu més informació relacionada amb la nostra tasca educativa i també sobre notícies, articles, presentacions de llibres, espectacles teatrals, música...

diumenge, 10 d’abril del 2011

Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit.

El passat divendres 7 d''abril va tindre lloc a la Centre Cultural de Guadassuar una conferència sobre la situació d'alguns pobles abandonats del País Valencià. El ponent fou Josep Manuel Almerich, qui lamentà l'absència del seu col·laborador Agustí Hernàndez.



Almerich és escriptor i geògraf, i ha desenvolupat la seua trajectòria des de múltiples facetes i mitjans, sempre des del respecte i el contacte amb la natura. És autor, entre altres, de: Camins, paratges i paisatges oberts al Mediterrani, Espais naturals valencians, Els rius, camins d’aigua i de vida, Pobles abandonats: Els paisatges de l’oblit, Rutes amb bicicleta de muntanya pel patrimoni Cultural i Natural de la Comunitat Valenciana. A més a més, ha sigut guionista de la sèrie documental Planeta Bicicleta, Director de l’Institut Valencià d’Excursionisme i Natura, Guia-organitzador d’activitats del Centre Excursionsita de València, Professor de l’Escola Valenciana d’Aire Lliure, etc.

L'ambient de la confèrència fou familiar, doncs assistiren unes 20 persones, les quals gaudiren de la informació que proporcionà el ponent sobre els pobles i els seus últims habitants. Almerich ens digué que al llarg de tota la geografia i, sobretot, a les terres d'interior es troben centenars de masos, aldees i poblets que s'han quedat deshabitats en el trancurs dels últims segles. En primer lloc, a causa de l'expulsió dels moriscos el 1609, els quals representaven un terç de la població del territori valencià. Els seus assentaments no es tornaren a ocupar més perquè es trobaven en llocs de difícil accés i zones molt escarpades com, per exemple, les comarques de la Marina, el Comtat o la serra d'Espadà. Si voleu endinsar-vos en aquest tema podeu llegir Vida i final dels moriscos valencians de Joan Francesc Mira.


Més tard, ha estat la industrilització la que ha provocat l'abandonament del territori i l'èxode cap a les ciutats, al llarg de la segona meitat del segle XX. Les causes són diverses però, sobretot, perquè les terres són poc productives i la població marxa per cercar un futur millor. Encara hui perviuen moltes restes que demostren que l'home habità aquests inhòspits indrets ja fa anys.



Es tracta de pobles que per unes raons o altres ara mateix es troben despoblats: Gavarda, Beneixida, La Salvassòria, Santa Eulàlia (l'actual Alqueria Blanca), Loriguilla, etc.


Al Centre Cultural de Guadassuar es podrà visitar l’exposició itinerant "Pobles abandonats: el paisatge de l'oblit" que ha organitzat el Museu Valencià d'Etnologia i que es perllongarà fins el pròxim 13 de maig.


En el següent enllaç es pot veure el reportatge que Punt 2 va emetre fa uns mesos sobre els pobles abandonats. Es tracta d'un preciós documental en què apareixen Almerich i Hernàndez i que és molt interessant. http://www.descarregadirecta.com/medi-ambient/pobles-abandonats-els-paisatges-de-loblit-video_0b68eabff.html. Ara bé, he tingut molts problemes per poder veure'l, no sé si es tracta dels meus límits informàtics o dels donyets que em fan males passades.